Als je het blog over de conflictendriehoek hebt gelezen, dan weet je dat gevoelens en impulsen een van de drie punten is waar mogelijk een oorzaak kan liggen van je probleem. Het is dus belangrijk om hier aandacht aan te geven tijdens de therapiesessies. In dit blog lees je wat de gevoelens zijn, waar we veel mee bezig zijn en hoe het zit met de impulsen die daaruit komen. En natuurlijk waarom het zo belangrijk is op een gezonde manier met onze gevoelens om te gaan. Als we het in dit blog over ‘gevoelens’ en ‘emoties’ hebben, dan hebben we het voor het gemak over hetzelfde fenomeen.
Het nut van emoties
Emoties en gevoelens zijn er continu. Of je nou wilt of niet. Heb je een reactie op deze zin? Dan heb je er waarschijnlijk een gevoel over.
Soms bewust en soms meer onbewust, gebeurtenissen en omstandigheden, en de perceptie daarvan, doen iets met ons. We nemen ontzettend veel informatie in ons op waar we niet bewust van zijn, die worden vertaald naar gevoelens die ons iets zeggen om wat mee te doen.
Emoties zijn dus onze vertaling van onze onbewuste wereld naar de bewuste wereld. En onze emoties, of we het nou doorhebben of niet, sturen onze acties of gedragingen. Elke keuze die je maakt, dingen die je koopt, waar je ja op zegt, waar je je tot aangetrokken voelt of waar je van wegblijft zijn allemaal op basis van wat onze emoties ons vertellen.
Er is immers zoveel informatie om mee te dealen. Als je alles bewust in je op zou moeten nemen, er een logica in zou moeten vinden, je zou moeten categoriseren wat belangrijk is en wat minder, in relatie tot wat voor jou belangrijk is en voor de mensen om je heen, waarbij je tegelijkertijd rekening moet houden met verleden, heden en toekomst, dan wordt je elke milliseconde overweldigd met informatie. Het zou veel teveel zijn.
Emoties
Emoties dienen als signaal functie. Ze helpen je te signaleren wat jij echt wil en jouw behoeftes. Als je moeilijk bij je emoties kunt komen, voel je je soms verloren of heb je niet duidelijk wat je nou echt wil. Je kunt ook merken dat je voor andere mensen een soort show aan het opvoeren bent of een masker op zet en dat niemand echt doorheeft hoe je je voelt. Niet alleen hebben anderen het door dat masker niet door: jij weet zelf vaak ook niet wie je bent en hoe je je voelt.
Door meer naar je lichaam te gaan en de emoties echt te voelen, geef je toe aan wat jouw lichaam je wil vertellen. Carl Jung (de bekende Zwitserse psychotherapeut die een tijd met Sigmund Freud samenwerkte) benoemde al in zijn werk de behoefte van de psyche om een geïntegreerd geheel te zijn en de continue hang daar naartoe. Door je emoties beter te voelen sta je meer in contact met jezelf en dat helpt bij dat ‘heel’ voelen en een geïntegreerde zelf te zijn.
Conflicterende emoties
De moeilijkste emoties om te voelen, zijn de emoties die samen gaan naar een bepaald persoon, maar tegenstrijdig lijken. Zo kun je intens van iemand houden en tegelijkertijd enorm boos op die persoon zijn. Alleen om die allebei te voelen, dat is complex of mega lastig. Soms is het lastig om je boos te voelen naar wie je warme gevoelens hebt. Soms is het lastig om de liefde te voelen op de persoon op wie je boos bent.
Er ontstaat dan een conflict in jezelf, waardoor het ene gevoel er mag zijn, maar het ander niet, in plaats van beide. Een conflict in jezelf en daarmee een hoop wrijving. Hierdoor krijg je spanning, klachten en gaan er patronen aan die soms meer destructief zijn, dan dat ze je helpen.
In de sessies oefenen we daarom met het voelen van beide emoties. Soms de een en dan pas de ander, maar we negeren geen van beide. Wat er weleens gebeurt is dat de positieve emotie wel naar de ander wordt gevoeld, maar dat de negatieve naar jezelf gekeerd is. Je vindt jezelf dan stom of dom. Dat maakt je uiteindelijk alleen maar somber en angstig, in plaats van dat het je helpt. En je doet het om de ander te beschermen of de relatie te beschermen voor jouw negatieve emotie.
Het is belangrijk om hier achter te komen en te zien wat er gebeurt, zodat we er samen uit kunnen komen.