Wat is psychologische zorg?

We zijn nooit uitgeleerd in het beoefenen van de levenskunst. Om een psycholoog te bezoeken hoef je niet ziek te zijn. Psychologische gezondheid is het lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen en het omgaan met tegenslagen.

Wij kijken als psycholoog mee met jou mee naar jou. Door vragen te stellen, leren we je kennen, maar helpen je verder bij het verkrijgen van inzicht in jezelf. 

Vragen zoals: Wat speelt er in je omgeving, waarin je je beweegt?  Welke terugkerende gedachten, emoties of gedragingen zijn er? Welke pad heb je tot nu toe bewandeld en waar leidt deze weg naar toe?

Door inzicht zullen oude patronen langzaam worden vervangen door nieuwe functionele patronen. Patronen waardoor je levensvreugde hervindt. 

Waaraan zou je graag willen werken? Wat is je doel? Wij helpen je graag grip te krijgen op je levensvreugde.

Psychologische zorg is hulp krijgen bij het vinden en leggen van het juiste mentale puzzelstukje.

Enkele voorbeelden van gestelde hulpvragen:

Angsten

Angsten waaronder moeilijkheden met sociaal contact (sociale angst), fobieën, faalangst, dwanggedachten en/of -handelingen.

Somberheid of depressieve gevoelens

Somberheid, verdriet, rusteloosheid en prikkelbaarheid zijn normale reacties op  ingrijpende gebeurtenissen. Soms duurt deze periode langer of is de intensiteit zo heftig, dat hulp fijn is. Hulp om weer positiever in het leven staan.

Burn-out

Geen paniekaanvallen meer

Heftige angst die opkomt bijvoorbeeld tijdens het bezoeken van de supermarkt, alvorens het auto rijden of het lopen in een drukke straat .

Omgaan met chronische aandoeningen

Bijvoorbeeld bij: de Ziekte van Crohn, chronische pijn, Dementie, kanker, Multiple Sclerosis (MS), HIV/AIDS, epilepsie of invaliditeit.

Verwerken van een relatiebreuk

Laten verdwijnen van psychosomatische klachten

Bijvoorbeeld: (ernstige) hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen, vermoeidheid, duizeligheid.

Te veel zorgen maken

Een voortdurend angst over dagelijkse dingen. 

Traumaverwerking

Bij bijvoorbeeld: een (bijna) auto-ongeluk, seksueel geweld, gepest zijn geweest, overlijden van een dierbare, slachtoffer zijn geweest van een misdrijf, bij diagnose van een ongeneeslijke ziekte (van een dierbare), een hartaanval hebben gehad.

Meer zelfvertrouwen opbouwen

Rouw- en verliesverwerking

Gepest worden

Leren loslaten